top of page

3 technieken om meer tijd te hebben voor de dingen die je graag doet.

Bijgewerkt op: 18 nov. 2022Moesten ze alle boeken en artikels geschreven over time management rond mij leggen, zou de hoop zo groot zijn dat ik de zon niet meer zou kunnen zien. Dus waarom zou ik daar in hemelsnaam nog iets over schrijven? Omdat dit mijn geheim is.In staat zijn jouw tijd optimaal te besteden, zal jouw productiviteit en geluk bepalen. Er zijn immers 24 uur in de dag. Daar kunnen we niet omheen. En voordat je stopt met lezen uit schrik dat ik al jouw leuke activiteiten, zoals naar een speelplein gaan met je kindje, afspreken met vriendinnen of gewoon zelf televisiekijken afpak. Wees gerust! Mijn doel is om jouw leven aangenamer te maken, door jou een paar eenvoudige tips te geven die een glimlach op je gezicht zullen toveren als je buurvrouw vraagt hoe je zoveel gedaan krijgt. Hoe? Door 3 simpele technieken: minimalisme, gestructureerd multitasken en de stiekeme genieter. Ben je er klaar voor? Laten we dan nu beginnen.Voorbereiding.


Misschien ben je net als ik en wil je de voorbereiding overslaan. Maar doe het deze keer niet. Waarom? Omdat je geen goed weekplan kan maken, als je vergeten bent wie je echt bent en wat je heel graag doen. Ik heb het hier niet over die chocolade mousse waar je nu en dan gedurende de dag met een grote glimlach een lepeltje van eet. Ik heb het over dromen die je dierbaar zijn, maar waarvoor je jarenlang zo weinig tijd gehad hebt, dat je er niet meer over durft dromen. Wat dacht je van die fietstocht die je wil maken om je conditie te onderhouden. Dat recept van moeilijkheidsgraad drie waar je jouw gezin mee wil verassen. Het bezoekje aan een wellness, waar je al maanden van droomt.

Hopelijk hebben deze voorbeelden jou gemotiveerd om na te denken over de zaken die je heel graag zou doen.

Anders, heb ik nog een oefening voor jou.

Stel: je bent de tovenaar van dienst. Je hebt niet enkel een stijlvolle hoed, maar ook bijpassende pumps. Hoe zou jouw leven eruitzien, als je jouw magie erop loslaat?

Hoe zou jouw relatie met je partner eruitzien?

Welke toffe activiteiten zou je met je kindje doen?

Welke guilty pleasure zou je toelaten in je leven?
Techniek 1: minimalisme van actie


Ons leven is zo druk dat we vaak geen tijd hebben voor nieuwe activiteiten.

Iedereen van ons weet de oplossing: bepaalde activiteiten moeten plaats maken voor nieuwe. Maar hoe?Stap 1: Brainstorm eens over alle dingen die: 1. je heel graag zou doen, maar nu geen tijd voor hebt (zie voorbereiding). 2. je doet omdat je denkt dat je ze moet doen, maar die niet in lijn liggen met je ware ik. 3. je doet uit gewoonte, maar die geen enkele meerwaarde hebben in jouw leven. Stap 2: Zet bij elke activiteit de tijd dat deze in beslag neemt. Pro TIP: Wees eerlijk. Jij beslist zelf of deze oefening een succes wordt. Als je doen alsof je slecht 5 minuten per dag op Instagram zit, in plaats van een half uur, zal je algauw de indruk krijgen dat je geen extra tijd hebt. Stap 3: probeer nu activiteiten die niet belangrijk zijn voor jou te vervangen door activiteiten waar je stiekem van droomt die evenveel tijd in beslag nemen. Stap 4: geniet van je nieuwe schema Pro TIP 1: we zijn allemaal gehecht aan onze routines. Daarom is het nuttig om een lijstje bij te houden in je gsm waarom je bepaalde dingen die je vroeger deed wil vervangen door je nieuwe gewoonte. Schrijf er ook bij waarom het belangrijk is om deze nieuwe gewoonte in je routine op te nemen. Als de onvermijdelijke dag komt dat je hunkert naar het oude, zal deze tekst je helpen vol te houden. Pro TIP 2: je werkt het best met een of een paar nieuwe gewoontes. Niets kan je hoofd rapper doen tollen dan jezelf kwijt te raken in het leven van iemand anders, ook al is dit jouw ideale ik. Pro TIP 3: het duurt 30 dagen voor een nieuwe gewoonte een routine wordt. Laat de moed dus niet zakken wanneer op dag 26 je nieuwe gewoonte nog steeds vreemd aanvoelt. Zorg dat je een alarm op je gsm hebt of een andere manier om je te herinneren aan je nieuwe routine, anders is er kans dat je het gewoon vergeet te doen.Dit proces noem ik ‘minimalisme van actie’. Je doet enkel de dingen die belangrijk zijn voor jou en laat routines onnuttige zijn voor jou en je omgeving vallen. Hier zijn natuurlijk een paar evidente, maar toch ook belangrijke, kanttekening bij te maken. Ik spreek hier niet over verplichtingen zodat naar het werk gaan, je belastingen betalen of op familiebezoek gaan. Maar hoeveel tijd verliezen we met op zoek te gaan naar schoenen die nog mooier zijn als die van de buurvrouw om haar op haar plaats te zetten, een boek dat ons niet interesseert te lezen omdat iedereen erover praat, te gaan lopen in plaats van te zwemmen, omdat onze partner de tijdswinst voortdurende in de verf zet. Al die dingen zijn op zicht niet slecht als je ervan geniet en ze een meerwaarde zijn in je leven. Maar wat als je er een hekel aan hebt? Dan zijn dit de zwarte gaten, die jouw kostbare tijd opslorpen. Maak komaf met de zwarte gaten en begint met een glimlach aan je dag.
Techniek 2: gestructureerd multitasken


Stel nu dat je alle activiteiten die je wil doen opgelijst hebt en alle activiteiten die je zou kunnen laten vallen en je ziet dat je objectief niet genoeg tijd hebt om je verlanglijstje een plaats te geven. Geef je op?

Je kan dat doen. Je kan besluiten dat dit artikel inderdaad een verspilling is geweest van je kostbare tijd. Of je kan creatief worden. En als ik jou een beetje ken, weet ik dat je mits een beetje aanmoediging liefst voor de tweede optie zou kiezen.

Als ik even opkijk van mijn pc, zie ik recht voor mij een springkasteel. Aan de linkerkant is een groot ballenbad en ja, ik zit onder een eikenboom. Enig idee waar ik ben? Ik schrijf deze tekst in de Wonderlamp in Wielsbeke. Bovendien had ik beloofd om kleurprentjes van “Felix en dokter Groen’ binnen te brengen. Nu liggen ze vooraan op het tafeltje. Mijn kindje Felix is vrolijk aan het spelen en komt nu en dan langs voor een gesprekje of om te nippen aan zijn chocolademelk. Mijn man heeft de tijd om zijn valies te maken. Morgen vertrekt hij voor zijn werk naar het warme Nice met zijn palmbomen. Dit is een simpel voorbeeld van gestructureerd multitasken. Ik noem het gestructureerd omdat ik op voorhand nagedacht heb over ons bezoek aan de Wonderlamp. Ik heb mijn laptop, harde schijf, oortjes, gsm, kleurprentjes en een notitieboekje voor als de batterij van mijn oude laptop uitvalt. Door deze voorbereiding zorg ik ervoor dat ik de tijd dat Felix zelfstandig speelt en mij niet nodig heeft, ten volle kan benutten.

Nu hoor ik je al denken. Zo, maak je jouw leven wel heel druk! Enkel als je dit met tegenzin doet. Ik weet dat ik mijn laptop kan sluiten en gewoon genieten van mijn kopje rozebottelthee op elk moment van ons bezoek. Maar ik vind het veel plezanter om dit artikel voor jou te schrijven. Als je jouw passie vindt, zal je zien dat het gemakkelijk is om er tijd in te steken. Deze activiteit zal je energie geven in plaats van je moe te maken. Gebeurt dat enkel keer je jouw favoriete bezigheid doet? Iedereen die ooit een sjaal gebreid heeft, weet dat dit niet waar is. Maar het gebeurt de meeste tijd. En vergeet niet. Hoe interessant iets ook kan zijn, pauzes nemen is heel belangrijk.Wil je meer combinaties? Wat denk je van deze:

o zingen/dansen terwijl je kookt

o luisteren naar een luisterboek terwijl je de was opplooit

o bellen met je vrienden/familieleden, terwijl je de hond uitlaat

o een playlist maken/ podcast zoeken dat je tot rust brengt als je naar huis rijdt.


En voor de meer avontuurlijke onder ons:

o bespreek de planning voor de komende week met je partner in bad.

o lees een interessant artikel over opvoeding voor aan je partner terwijl je naar de zoo rijdt.

o doe je meest sexy kleedje aan op een doodgewone weekavond om jezelf en je partner in de stemming te brengen.
Techniek 3: de stiekeme genieter


Niets belet jou om tijdens een saaie vergadering te genieten van dat lekkere broodje of een stomend kopje koffie. Maar doe je het? Meestal niet. Het lijkt je waarschijnlijk ongepast. Natuurlijk is het ongepast om de restaurantscene van ‘When Harry met Sally’ na te bootsen. Maar niemand kan jouw gedachten lezen. Jij kan met een lichte glimlach in je broodje bijten maar vanbinnen ten volle opgaan in de brie met walnoten.

Wil je een iets gemakkelijker voorbeeld? Hoeveel keer rijd je naar het werk en sta je niet stil bij de rondspringende lammertjes in de lente, de prachtige bloemen op de rotonde in de zomer, de rode bladen aan de bomen in de herfst of de dikke mist in de winter die het landschap in een sprookjesachtig dekentje hult. Genot zit vaak echt wel in de kleine dingen, zeker als je er oog voor hebt. Door deze onbenullige zaken op te merken zal je tevens veel positiever in het leven staan. Dit leunt trouwens, zoals je wellicht als opgemerkt hebt, bij de technieken die in mindfulness aangeleerd worden.
Laten we nog eens samenvatten: o durf opnieuw te dromen van alle dingen die je stiekem wil doen o kijk of je bepaalde routines die geen meerwaarde in je leven hebben, kan vervangen door activiteiten op je nieuwe verlanglijstje o bereid je activiteiten voor en vraag jezelf af of je meerdere dingen kan combineren o heb aandacht voor de kleine dingen die je gelukkig kunnen maken: zoals een pasgeboren lammetje of het rode kleur van vallende bladeren.Bedankt om de tijd te nemen om dit artikel te lezen!

Ik hoop dat het je veel tijd bespaart.
Wil je meer tips om tijd te maken voor dingen die je graag doet?

Neem dat zeker een kijkje bij mijn worshop: ‘Weg met stress’43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page