top of page

Wist je dat onmiddelijk actie nemen je tegenhoudt?

Bijgewerkt op: 12 nov. 2022In onze moderne wereld is er steeds minder ruimte om tijd te nemen en strategisch af te wachten. Ikzelf betrap me hier elke dag op. Ik maak een nieuwe website en hoop dat iedereen hem binnen de week kent. Ik zie een mooie plant op Instagram en wil hem morgen in huis halen. Ik vind leuke gordijnen in een interieurwinkel en zou ze het liefst direct willen meenemen...Toch is het belangrijk om de voordelen van deze directe actie af te wegen tegen de voordelen van strategisch afwachten.1. Weeg de voor-en nadelen af


Maak twee eenvoudig lijstjes, elk met twee kolommen voor de voor-en nadelen. Het eerste lijstje weegt de voor en nadelen af van onmiddellijke actie. En het tweede lijstje weegt de voor en nadelen af van wachten.

Wachten op het juiste moment is heel lastig, daarom wordt het vaak ook beloond. Als je kan wachten met een nieuwe trui te kopen tot die in solden staat, gaat het je natuurlijk minder kosten. Maar hou er ook rekening mee dat ze jouw maat misschien niet meer hebben. Hetzelfde geldt voor alle veranderingen, zowel grote zoals je werk, relatie, woning, als kleine, zoals het aankopen van nieuw gerief.

Hou er aan de andere kant ook rekening mee dat mensen vaak bang zijn voor verandering. Dit is vaak moeilijk om toe te geven. Jouw hersenen kunnen daarom met een hele waslijst van argumenten komen waarom het belangrijk is om te wachten. Laat je hier niet door vangen. Jouw tijd is te kostbaar om te verspillen aan nutteloos wachten. Er moet wel degelijk een strategie achter jouw wachten schuilgaan. De voordelen van wachten moeten met ander woorden groter zijn dan de nadelen.
2. Motiveer jezelf te wachten door de voordelen ervan te benadrukken


Stel dat je inderdaad besluit strategisch af te wachten. Het zal hoogstwaarschijnlijk niet gemakkelijk zijn om vol te houden. Er is immers een reden waarom je op termijn wil veranderen. En deze reden of redenen zullen je vaak komen plagen. Ze zullen je stoute dingen zeggen.

Durf je niet veranderen? Ben je zo bang? Als je nu niets doet, zal je voor altijd in deze situatie vastzitten. Wie denk je wel dat je bent dat jij dit kan volhouden?

Weet dat je niet alleen bent. Dit gebeurt bij iedereen, hoe succesvol ook. Laat je er vooral niet door doen.

Houd daarom de voordelen van jouw besluit voor ogen. Dit kan door visualisatie, mijn favoriete techniek. Daarbij heb ik een beeld in mijn hoofd van hoe ik mijn leven wil leiden over 1, 2, 5 en misschien zelfs 10 jaar. Maar je kan het natuurlijk ook opschrijven. Sommige mensen leggen graag kaartjes met een tekst of een afbeelding op plaatsen waar ze het meest zijn om hen aan hun visie te herinneren. Anderen prefereren een alarm op hun gsm met een inspirerende quote. Er zijn zo veel verschillende manieren om dit te doen. Welke is de beste? Degene die jou het meeste rust brengt en motiveert om voor jouw doel te gaan.

Hou er ook rekening mee dat de wereld verandert. Jij kan je best doen en zoals een echte spirituele meester, strategisch afwachten totdat er op een dag iets fundamenteels verandert dat alles overhoop gooit. Denk maar aan de lage emissiezones. Mensen die aan het sparen waren voor hun favoriete dieselwagen, hebben hun droom moeten schrappen. Wees flexibel genoeg om jouw visie aan te passen en opnieuw het pad dat je moet volgen om je doel te bereiken te definiëren. In sommige gevallen zal dit betekenen dat je jouw wachttijd zal moeten aanpassen. Of dat de wachttijd die je met zoveel moeite volgehouden hebt, irrelevant wordt. Denk maar aan die dieselwagen. Het is ok om boos te zijn. Jezelf de discipline aanleren om strategisch af te wachten, zal je enorm helpen in de toekomst.
3. Blijf consistent


De slechtste resultaten worden vaak geboekt wanneer mensen opgeven na een beperkte wachttijd en dus prematuur tot actie overgaan. Op deze manier missen ze de voordelen van het vervroegd actie nemen, zoals bijvoorbeeld je ontslag nemen van zodra jouw werkomgeving jou te veel stress bezorgd. Maar zijn ze ook te vroeg voor de beloningen die ze zouden krijgen als ze langer hadden gewacht, bijvoorbeeld wachten met het indienen van dat ontslag tot een nieuwe job gevonden is. Hou hier rekening mee als je beslist te wachten. Als je bijna zeker bent, dat je het niet gaat volhouden, is het soms beter om de knoop direct door te hakken. Let er natuurlijk op dat je niet blijft wachten ten koste van alles. Jij en jouw tijd is te waardevol om jezelf een depressie in te jagen omdat je op je werk, in een relatie of in om het even welke andere situatie blijft die jouw fundamenteel ongelukkig maakt.


Ik hoop dat je met deze eenvoudig tips, jouw doelen kan bereiken.

Veel succes!Ps: geen referenties, want dit komt puur vanuit mijn hart met de bedoeling een gids te kunnen zijn op jouw pad naar jouw mooiere toekomst.


33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page