top of page

Eén simpele techniek om meer plezier uit je leven te halen.

Bijgewerkt op: 12 nov. 2022




Wist je dat 6 behoeften alles wat je doet kunnen verklaren?

Afhankelijk van 2 behoeften die voor jou het meest belangrijk zijn, zal je immers beslissingen maken. Als je jouw gedrag wil veranderen, is het vaak nuttig om stil te staan bij deze behoeften.


Door prioriteit te geven aan anders behoeften, kan je immers fenomenale gedragsveranderingen teweeg brengen.



Welke zijn de 6 behoeften?


De 6 behoeften:

  1. zekerheid

  2. onzekerheid

  3. aanzien

  4. liefde

  5. persoonlijke groei

  6. bijdrage aan het algemene welzijn


Persoonlijke groei en bijdargen aan het algemen welzijn nemen de focus wel van jezelf en laten je nadenken over de dingen die jij kan doen voor andere. Je kan je nu afvragen wat persoonlijke groet te maken heeft met andere mensen? Maar door te groeien en nieuwe dingen te ontdekken, zal je zoveel intersaanter worden voor je omgeving. Wie weet ontdek je zelf jouw missie die andere mensen kan helpen. Zet dus zeker een van deze behoeftes op jouw nieuwe lijst. Je aandacht gaat op deze mnier verschuiven van wat je kan krijgen, maar wat je kan geven. Dit is zeker geen vorm van zelfontkenning. Maar een bewuste focus op de maatschappij in plaats van op jezelf. Vergeet wel niet duidelijk grenzen te stellen.



Heb je moeite je grenzen te stellen?

Dit artikel kan je hierbij helpen:





Wat houden deze behoeften in?


  1. Zekerheid

Als je vreest dat je laptop het straks zal begeven, zal je motivatie om deze tekst te lezen dalen. Pas als je zeker bent dat dat genoeg eten is, je een dak boven jouw hoofd hebt, je veilig bent, zal je gemotiveerd zijn om nieuwe kennis op de doen en die te gebruiken.

Gelukkig zijn deze zekerheden voor de meesten onder ons gegarandeerd. Toch is er een aan negatief kantje aan. Hoe meer je de controle probeert je bewaren, hoe harder het is om rustig te blijven als er iets misloopt. Mensen die gedomineerd worden door behoefte naar zekerheid, staan vaak angstig in het leven, omdat ze zich moeilijk kunnen aanpassen aan de voortdurende veranderingen die het leven met zich meebrengt.

Bovendien kan zekerheid tot verveling leiden. Stel dat je op voorhand exact weet wat je alleemaal dit weeeknd gaat doen en je schema tot in de puntjes volgt. De eerste paar keren kan het bevrijdend zijn om niet te moeten nadenken. Maar op den duur gaat het vervelen.

2. Onzekerheid


Als je dagen te voorspelbaar worden, vind je het vaak een sleur. Dit komt omdat je nood hebt aan onzekerheid. Je hunkert naar een gevoel van opwinding, verlangen naar iets nieuws. Denk maar aan het gevoel dat je had toen je jouw partner voor het eerst ontmoette. Onzekerheid creëert een interessant leven. Maar teveel onzekerheid zorgt vaak voor angst en verwarring. Denk maar aan de eerste verwarring als je wakker wordt op je hotelkamer op reis.


3. Aanzien


Onze maatschappij promoot aanzien onder de vorm van rijkdom, sociale status en beroepskeuze. Aanzien kan je belnagrijk doen voelen, maar het maakt niet gelukkig. Integendeel het sluit je op in een continu streven naar meer. Je geeft geld uit aan dingen die je status verhogen en gaat werken om meer te kunnen uitgeven. Het moment dat je niet meer in staat bent, hetzelfde te verdienen verlies je al je vooruitgang. Hetzelfde geldt voro je sociale status. Als het aanzien van een beroep doorslaggevend is voor de beroepskeuze, zijn mensen vaak achteraf teleurgesteld van inhoud van hun job. Aanzien is niet genoeg om ons gelukkig te voelen. Persoonlijk groei en het bereiken van een grotere emotionele maturiteit zijn dingen die ons wel geluk maken. Bovendien kan niemand ze afpakken, zoals je matreiële bezittingen, je beroep, je sociale status.



4. Liefde


Liefde is een behoefte die ons kan vullen met geluk. Vaak echter hebben we zoveel negatieve ervaringen opgedaan, dat we moed missen onze liefde ten volle te tonen. We komen al te vaak in een spel als ik dat doe voor jou, dan doe jij dit voor mij. Een zielig substituut voor echte liefde.

We ruilen liefde al te vaak in voor zekerheid. Het kan beangstigend zijn je liefde hoger op je prioriteitenlijst te plaatsen. Er heest tevens veel verwarring over hoe een persoon voor wie liefde prioritair is, zich gedraagt. Liefde geven zonder je grenzen af te bakenen, zorgt vaak voor ongezonde relaties. Het is zeker niet deze soort liefde waarover ik hier spreek. Alles geven wat je kan zonder jezelf te ondermijnen , is de echte kunst.



5. Persoonlijke groei


Onze materiele bezittingen zullen ons nooit volledig gelukkig maken. Als dit waar was, zouden alle rijke mensen gelukkig zijn. Mensen zijn immers voortdurend op zoek naar verbetering. De vooruitgang die we in ons leven ervaren is onze voornaamste bron van geluk. Daarom is het belangrijk om deze behoefte hoog op de prioriteitenlijst te plaatsen. Vaak wordt tijd nemen om aan zelfontwikkeling te doen als egoïstisch afgeschilderd. Het is nochtans heel belangrijk om te zorgen dat je de beste versie van jezelf kan zijn. Is dat niet het beste cadeau dat je aan je omgeving kan geven?



6. Bijdrage aan het algemene welzijn.


Hoe individualistisch onze maatschappij ook geworden is, we hebben allemaal de behoefte om deel te zijn van een groter geheel. Een manier om je verbonden te voelen met de wereld is door jouw unieke gaven met deze wereld te delen. Mensen die succesvol zijn, spreken vaak over de impact die hun gave heeft op de wereld. Dit kan tevens een goede motivator zijn. Vaak doe je immers veel meer voor anderen, dan je ooit voor jezelf zouden doen.

Toen ik moeder werd, ging ik plots veel gezonder leven. Waarom? Ik leefde niet meer enkel voor mijzelf. Ik wil een gezonde mama zijn voor mijn kind in de hoop veel tijd samen door te brengen.



Wat kan jij ermee doen?


Hoewel gedrag gedreven wordt door 6 basisbehoeften, zijn er 2 die elke persoon het meeste waardeert. Om gedrag te begrijpen is het daarom zinvol om te bepalen welke twee behoeften voor iemand belangrijk zijn.


In onze moderne maatschappij staan twee van deze behoeften op de voorgrond: zekerheid en aanzien. Mensen zoeken stabiliteit in een continu veranderende wereld. Ons digitaal tijdperk legt de klemtoon op het individu in plaats van de groep. Zekerheid en aanzien laten ons vaak spurten door ons leven steeds op zoek naar meer. We kopen steeds meer spullen, mooiere auto's, mooiere kledij. Dit is op zich zeker geen slechte zaak. Je mag trots zijn op jouw succes. Laten we gewoon niet vergeten dat spullen op zich ons nooit gelukkig zullen maken. Het zijn de de spirituele noden die ons gelukkig maken.



Voorbeeld hoe dit jou kan helpen


Jarenlang heb ik moeite gehad een boek te schrijven. Ik begon vol enthousiasme, schreef de eerste tien of twintig pagina's om daarna te stoppen. Waarom? Ik focuste mij op wat mensen van mijn boeken gingen vinden. Zouden ze mij uitlachen of had ik het potentieel succesvol te worden?

Welke waren mijn 2 voornaamste basisbehoeften, denkt je? Je hebt het geraden mijn twee belangrijkste behoeften waren: zekerheid en aanzien. Een dodelijk combo. Want hoe zeker kunnen we van onze resultaten zijn, als we iets nieuws beginnen? Hoe gemotiveerd zal je zijn aan een riskant project te beginnen, als aanzien belangrijk is voor jou?

Recent heb ik deze twee behoeften ingeruild voor twee andere: liefde en bijdragen aan het algemene welzijn. Plots zag ik hoe mijn boekjes ouders en kinderen konden helpen. Het was tevens de eerste keer dat ik het boekje voor mijn zoontje schreef een niet voor mijzelf. Intussen ben ik bezig aan mijn derde boek. Mensen doen immers zoveel meer voor anderen die ze graag zien, dan ze ooit zullen doen voor zichzelf. Zekerheid en aanzien maken nog steeds deel uit van mijn leven. Het gaat hier immers over behoeften die we allemaal hebben. Maar de volgorde van belang die we aan deze behoeften hechten, bepaald hoe we ons leven lijden. Dit verhaal is een illustratie van de kracht van deze nieuwe manier van leven.


De volgorde van je basisbehoeften verander je niet van de ene dag op de andere. Het is een traag proces met vallen en opstaan. Het helpt om dagelijks stil te staan bij je nieuwe volgorde in basisbehoeften. Wanneer we zware emoties ondervinden om welke reden ook of piekeren, kan het tevens nuttig zijn na te gaan of we niet opnieuw verzeild geraakt zijn in onze oude denkpatronen uitgelokt door onze oude basisbehoeften.



Geintereseerd om dit proces samen met mijn te doen?

Neem een kijkje bij mijn workshops






Bron


Robbins, T. (2021, August, 7). Discover the 6 human needs. Retrieved from https//:www.tonyrobbins.com.




113 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page