top of page

De vijf talen van de liefde.

Bijgewerkt op: 12 nov. 2022Mensen tonen hun liefde vaak aan de buitenwereld op de manier dat zijzelf liefde willen ontvangen.

Er bestaan uiteenlopende manieren of "dialecten".

Al deze manieren kun je indelen in vijf "talen".


Droom je ervan om de liefde te krijgen die jij verdiend?


Dan is het belangrijk om te begrijpen naar welke soort liefde jij hunkert. Door dezelfde oefening te doen voor jouw omgeving, zal je in staat zijn jouw liefde op een meer waardevolle manier aan je omgeving te tonen.Wat zijn de 5 talen van de liefde?


De vijf talen van de liefde zijn:


  1. complementjes ontvangen.

  2. lichamelijk contact.

  3. samen tijd doorbrengen.

  4. diensten verkrijgen.

  5. cadeautjes krijgen.Hoe herken je deze talen?


1. Complementjes ontvangen


Je reageert het meeste op gesproken of geschreven complementjes. Positieve verwoordingen van jouw goede kenmerken maken jouw met andere woorden het meest gelukkig.2. Lichamelijk contact


Je reageert het meest op lichamelijk contact. Dit hoeft niet direct seksueel van aard te zijn. Het kan trouwens emotioneel zwaar zijn als jouw verlangen naar lichamelijk contact al te vaak omgezet wordt in seksuele benadering. Knuffelen, strelen, kussen, dicht bij elkaar zitten, zijn niet seksuele manieren om dit verlangen te beantwoorden.3. Samen tijd doorbrengen


Samen tijd doorbrengen is belangrijk voor jou. Je houdt van activiteiten doen in goed gezelschap. Het kan een uitdaging zijn voor jou om een partner te hebben die een drukke job uitoefent. Gelukkig zijn het niet puur de uren die jullie samen doorbrengen die de kwaliteit van jullie relatie gaan bepalen. Activiteiten als televisie kijken bijvoorbeeld , dragen niet bij tot de relatie. Vraag aan je partner eerder om ten volle aanwezig te zijn als hij of zij thuis is. Je zal zien welke wonderen een goed gesprek kan doen, ook al duurt het maar een kwartier.4. Diensten verkrijgen


Je bent een persoon die zich het meest geliefd voelt als andere karweitjes voor jouw doen. Je denk misschien nog steeds nostalgisch terug aan de dagen dat jij als kind ziek was en een van je ouders jouw eten kwam brengen.5. Cadeautjes krijgen


Hoewel je liefde niet kan kopen, hou jij ervan om cadeautjes te ontvangen. Het is voor jouw een tekens dat er aan jou gedacht werd. Vaak is het niet de waarde, maar de tijd en die iemand nodig heeft gehad en de kennis van jouw voorkeuren die tellen.Wat is jouw taal? Welke taal heeft jouw partner?


Het kan moeilijk zijn te weten welke taal er bij iemand past. Vaak verraadt hetgeen waarover iemand klaagt, welke taal hij of zij spreekt. Personen waarvoor fysiek contact de voornaamste taal is, zullen klagen over het feit dat hun partner hen niet genoeg vastpakt. Personen die complementjes als voornaamste bron van liefde beschouwen, zullen klagen dat hun partner te vaak negatieve taal gebruikt. Ondanks deze aanwijzingen kan het toch nog uitdagend zijn iemands taal te bepalen.


In dat geval is het zinvol te kijken op welke manier deze persoon zijn liefde het meeste uit. Er was een familielid in mijn sociale kring, waarvan ik met moeite de taal kon bepalen. Tot ik op een dag tot de vaststelling kwam dat die persoon graag voor haar gasten kookt en vaak ook de persoon was die allerlei versnaperingen en nuttige voorwerpen meebracht op wandelingen. Mijn theorie was dat "diensten verkrijgen" haar taal was. Toen we in een restaurant met zelfbediening waren, bracht ik een kopje soep voor haar mee. Ik heb haar nog niet vaak zo breed zien glimlachen.


Indien de taal niet direct duidelijk is, kan het dus helpen om taal per taal af te gaan en te zien waarop de persoon het meeste reageert. Mijn man is vaak aan het vertellen over de activiteiten die we samen gedaan hebben. Van alle dingen die ik voor hem doe, zijn dat de zaken die hem het meeste bij blijven. Zijn taal is dan ook: samen tijd doorbrengen.


Omdat het seksuele verlangen bij mannen vaak sterk is, denken zij onterecht dat hun taal "lichamelijk contact" is. Bij hen is het zinvol om ook de ander talen af te tasten. Vaak zal je zien dat een andere taal nog net iets belangrijk is dan het pure fysieke. Indien niet, is dit de beste kandidaat voor knuffels en kussen. Leef je maar uit!Aan de slag.


Als we ons goed voelen, zijn we een plezier voor onze omgeving. Een leg batterij daarentegen lijdt vaak tot psychologische klachten. Als deze langdurig genegeerd worden, vormt het lichaam ze vaak om in fysieke klachten. Deze kunnen heel hevig zijn. In sommige gevallen zorgen ze er zelfs voor dat de persoon niet meer normaal kan functioneren. Liefde geven en ontvangen op een manier die ons het meest ligt, kan ervoor zorgen dat onze interne batterij opgeladen blijft. Het zorgt tevens voor hechtere relaties. Blijf dus niet bij de pakken zitten. Maar ga aan de slag!Meer weten?


Op zoek naar een video die deze materie duidelijk uitlegt?
Bekijk het gesprek dat ik met mijn partner opgenomen heb over dit thema:
Bron


Deze tekst is gebaseerd op het boek "De vijf talen van de liefde" van Gary Chapman.


Chapman, G. D. (Ed.). (2010). Referencing:The five love languages.(1st ed). St.Boston, MA: Cengage Learning, Inc126 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page