top of page

Je nooit meer alleen voelen met je zorgen? Het kan!

Bijgewerkt op: 12 nov. 2022
Komt dit je bekend voor? Tijdens het ledigen van de vaatwasser voor de vierde keer dat weekend, vraag je jezelf af hoe je ooit kan ontsnappen uit de stresserende, dagdagelijkse sleur . Dit artikel biedt een manier om door de kunst van het relativeren, meer vreugde uit het leven te halen.Hoe zou het voelen om het stemmetje in ons hoofd voor even de mond te snoeren en te kunnen genieten van de schoonheid rondom ons?
Vier bedenkingen.


1. Dada Gunamuktanada haalt een spelt uit mijn zak. "Als het gekend universum de grootte van de aarde heeft, dan is onze aarde de grootte van 1/ 1 000 000 000 000 van deze spelt," zegt hij. Dit is tevens de grootte van een atoom.


2. Wiste je dat we 80% van het universum niet kunnen detecteren? We noemen het donkere materie. Maar we hebben geen enkel idee waar het echt om gaat.


3. Verschillende dieren zien de wereld anders dan wij. Ze zien soms kleuren die wij niet kunnen zien en zelfs de randen van een object kunnen verschillen. Denk jij dat enkel wij de wereld zien zoals hij echt is?


4. Stel dat er een voorwerp naast jouw stond. Een voorwerp die jij niet kan zien, voelen, horen, ruiken of proeven. Wil dit zeggen dat het niet bestaat? Of zijn onze zintuigen gelimiteerd?Wat betekent dit voor mij?


Deze vier gedachten schudden me vaak wakker uit het eindeloze gepieker in mijn hoofd. Net als astronauten die naar de wereldbol kijken vanuit hun ruimtetuig, besef ik hoe onbelangrijk onze dagdagelijkse zorgen kunnen zijn. Natuurlijk is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ons leven in orde is en we goed zorgen voor de mensen rondom ons. Maar laten we niet verdwalen in de veronderstelling dat wij alwetend zijn en dat ons leven het meest belangrijke is van dit universum.


De kalmte dat de vier gedachten kunnen creëren is enorm. Door onze beperkte plaats in dit gigantisch universum in gedachten te houden, zullen we onze dagdagelijkse frustraties meer kunnen relativeren. Tevens kan het een middel zijn om ons hoofd leeg te maken als stresserende gedachten overwegen. Wij weten zo weinig. We zijn zo klein. Laten we dus waakzaam zijn dat onze zorgen onze gedachten niet domineren, zodat we tijd nog hebben om onze aandacht te schenken aan de dingen die voor ons belangrijk zijn.


Tegenslagen kunnen het begin zijn van een nieuw leven en een nieuwe identiteit, omdat ze vaak de voedingsbodem zijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Toch voelen we ons vaak mislukt als we falen. Hoe zou het voelen als we deze mislukking zouden omzetten in curiositeit? Als we ons als het ware afvragen wat ons lot voor ons in petto geeft door ons te ontzeggen wat we willen. Vaak als we niet krijgen wat we willen, krijgen we hetgeen we nodig hebben om beter mensen te worden.


Hoe zou het voelen als je vertrouwt dat het leven zelf je de weg zal wijzen. Dat je gelooft dat je van elk obstakel iets kan leren. In plaats van boos te zijn op de problemen waarmee je geconfronteerd worden, vraag je jezelf dan af wat je hieruit kan leren. Dit wordt vaak afgeschilderd als een verbloeming van de werkelijkheid. Maar dit kan jouw werkelijkheid worden. Hoe zou het voelen om op je oude dag terug te denken aan alle onvergetelijke zaken die jij gedaan hebt? En vooral om te groeien zowel op vlak van bekwaamheid als op emotioneel vlak.Wil je ontdekken hoe spiritualiteit je stress kan verminderen?

Misschien is mijn workshop 'Spiritualiteit voor beginners' iets voor jouBron


1. Gunamuktananda, D. (2014) Consciousness - the final frontier. April, 16. Available at: https://www.youtube.com/watch?v=lo0X2ZdElQ4. (Accessed: 8 August 2021).


2. Tyson, N.dG. (Eds). (2016) Referencing: Welcome to the Universe. (1st ed.). Prinston, NJ: Princeton University Press.

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page