Zo uitgeput van je taken als moeder, dat je overdag in je bed wil liggen?
Bijgewerkt op: 13 nov. 2022

In de eerste helft van de vorige eeuw zorgde de rol van man en vrouw voor een ongelijke machtsverhouding tussen beide geslachten. De vrouw hielt zich bezig met het huishouden en de kinderen. De man verdiende de boterham.
Als een vrouw die de kans heeft gehad hogere studies te doen, wil ik zeker niet terugkeren naar de oude tijden.
Toch vraag ik me soms af of dingen vroeger niet net iets gemakkelijker waren. Tegenwoordig moeten immers beide partners gaan werken om de boterham te verdienen. Dit zorgt ervoor dat we steeds meer van onze tijd op ons werk doorbrengen. Zo hebben we steeds minder tijd voor onszelf.
Daarbij komt nog dat de meesten onder ons zelfzorg op de laatste plaats in hun prioriteitenlijst zetten. In dit artikel wil ik een paar handige tips geven om een goede zelfzorgroutine te ontwikkelen, die niet tijdrovend hoeft te zijn. Op deze manier kan je nooit meer met een bijna lege batterij moeten rondlopen.
Waarom is dit belangrijk?
Jij kent waarschijnlijk ook van die mensen die te veel moeite doen voor iedereen die ze tegenkomen om uiteindelijk in te storten en bij jou hun beklag te doen. We zijn er allemaal wel eens schuldig aan geweest. Dit probleem ontstaan, als we geen duidelijke grenzen stellen aan waar we onze energie in steken. Onze energie is immers beperkt en kostbaar. Als je als persoon altijd je energietank tot op nul laat gaan, zal je terugvallen op iemand anders om je tank aan te vullen. In extreme gevallen kan dit je zelfs op lange termijn ziek maken. Denk maar aan de verschillende psychosomatische klachten en syndromen, waar sommige mensen mee te kampen hebben.
Een veel betere oplossing is om op tijd aan de noodrem te trekken en dingen te doen die jouw batterij opladen. Hierbij neem je zelf verantwoordelijkheid voor jouw energieniveau en uiteindelijk jouw geluk. Je laat jezelf niet meer crashen en hoeft niet telkens weer terug te vallen op je dichte kennis-en vriendenkring, die deze nieuwe gewoonte trouwens zeker gaan appreciëren. Je vrienden en kennissen zijn er niet uitsluitend meer om jou te steunen, maar ook om leuke momenten mee te delen.
Hoe weet ik of mijn batterij bijna leeg is?
Train jezelf aan te voelen wanneer het tijd is voor ontspanning. Als je dit proces tijd geeft, zal je steeds beter worden in de detectie van lage energieniveaus en hierdoor steeds vroeger ingrijpen. Je zal merken dat het met subtiele dingen begint: een klein irritatie met je partner of je kinderen, minder goed kunnen omgaan met drukte, je rapper verspreken, slechte concentratie, nekpijn, vermoeidheid … Geleidelijk aan zullen de klachten steeds erger worden tot je het signaal begrepen hebt en er iets aan doet. Begin er dus op tijd aan.
Een simpele manier om je energieniveau bij te houden is om ze uit te zetten op een schaal van 0 tot 10. Vraag je zelf af. Hoeveel energie heb ik?
0______________________________________5________________________________________10
0 = lege batterij 10= volle batterij
Hou er rekening mee dat je houding en je non-verbale communicatie ervoor kan zorgen dat je foutief denkt weinig energie te hebben. Probeer dit eens. Ga met gebogen schouders op je stoel zitten en zucht een paar keer. Voel je jouw energieniveau zakken? Ga nu kaarsrecht in je stoel zitten en probeer te glimlachen en aan een goede mop te denken. Voel je jouw energieniveau stijgen? Daarom raad ik aan om eerst naar je houding en non-verbale communicatie te kijken, vooraleer te besluiten dat je batterij bijna leeg is. Dit is uiteraard zeker geen pleidooi om de laatste beetjes energie uit jezelf te persen. Integendeel een slimme persoon neemt ontspanning voor zijn of haar batterij leeg is. In dit stadium is het net iets gemakkelijker om ze op te laden.
Wat kan je doen?
Maak een lijstje van zaken die je energie geven en sla die ergens op waar je er gemakkelijk aan kan. Op het moment dat jouw batterij bijna leeg is, is het immers mogelijk dat je helemaal geen inspiratie zal hebben. Zo vermijd je activiteiten te doen, die je alleen maar verdoven, maar je niet gelukkiger maken. Voor vele is dit televisiekijken. We zitten urenlang naar programma’s te kijken die ons niet echt nauw aan het hart liggen. Intussen dromen we van alle leuke dingen die we in onze vrije tijd zouden kunnen doen. Op het einde van de avond voelen we ons gedraineerd en besluiten we dat er gewoon niet genoeg tijd is voor onze dromen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb iets tegen televisiekijken. Maar ik ben grote voorstander om het te koppelen aan een groter doel; je batterij opladen. Ben je bijvoorbeeld dol op koala’s, dan zal een natuurdocumentaire over deze opmerkelijke dieren je batterij zeker helpen opladen. Of wat dacht je van een romantische filmavond, zodat je met je partner kan kussen en knuffelen in de zetel. Het maakt uiteindelijk niet uit wat je precies doet, wel wat die activiteit je laat voelen.
Mensen denken vaak dat je batterij opladen teveel tijd en moeite kost en zijn daarom niet bereid om iets te zoeken dat hen energie geeft. Maar het kan weinig tot geen tijd kosten. Stel dat je aan het koken bent. Waarom leg je je favoriete muziek niet op? Of zet je een paar danspassjes terwijl je naar de koelkast loopt? Of luister je naar je favoriete boek? Of zet je de tv aan om naar de koers te luisteren? De mogelijkheden zijn eindeloos en enkel beperkt door jouw motivatie om verantwoordelijkheid te nemen voor je energieniveau.
Nog niet echt overtuigd? Wat dacht je van gestructureerd multitasking?
Voor de drukbezette mensen onder ons kan ‘gestructureerde multitasking’ een oplossing bieden om de tijd te vinden voor ontspanning. Het is heel gemakkelijk. Net zoals het voorbeeld in de keuken, probeer je gebruik te maken van al je zintuigen. Zo kan je de taken die je moet doen, combineren met iets dat je graag doet. Als je kookt heb je immers je oren niet nodig, dus kan je gerust naar iets luisteren.
Twee jaar geleden kocht in voor mijn verjaardag een gloednieuwe fiets. Ik ben nog steeds heel tevreden over mijn beslissing om in dezelfde winkel een kinderzitje te kopen en te laten installeren. Ik wist immers dat mijn drukke werkschema me niet permitteerde om een paar uur in het weekend voor mezelf te nemen om te gaan fietsen. Intussen is het weekendfietsritje met mijn zoontje iets waar we allebei samen van kunnen genieten. In plaats van nog meer tijd van mijn partner af te pakken, omdat hij voor ons zoontje moet zorgen als ik weg ben, zorg ik dat hij wat tijd heeft om te doen wat hij wil. Op mijn stadsfiets met mijn zoontje in het kinderzitje zal ik nooit kunnen vertellen dat ik veertig kilometer gefietst heb aan mijn vrienden. Maar dit weegt niet op tegen de band met mijn zoontje, de extra lichamelijke beweging en de tijd die ik mijn partner kan geven.
Een ander perfect moment om te multitasken, is wanneer je moet wachten. Terwijl ik dit artikel schrijf, zit ik te wachten in mijn kamer in het ziekenhuis waar ik opgenomen ben voor een kleine ingreep. Ik kan me nu doodstressen over elke mogelijke verwikkeling van de operatie die mij te wachten staat of ik kan me nuttig bezighouden met iets dat ik heel graag doen; communiceren met jou via mijn artikels. Het ene laat mijn batterij leeglopen, het andere laad ze op. De keuze is aan mij. En ik kies het laatste.
Weet je niet goed wat jouw energie geeft? Geen probleem. Geef de komende week of weken extra aandacht aan de dingen die je energie geven. Voor je het weet zal je een lijstje hebben. Het hoeft zeker niet lang te zijn. Je kan starten met eén tot twee activiteiten en je lijst over tijd aanvullen.
Wat inspiratie nodig?
Wat denk je van deze lijst:
Maak een wandeling
Gaan joggen
Doe een dutje
Spring in het zwembad
Luister naar muziek
Tover een glimlach op je gezicht (kan je met alles combineren)
Zing in de auto
In je dagboek schrijven
Zet een paar danspasjes bij het koken of bij het kuisen
Kijk/luister naar iets dat je laat lachen
Neem een bad
Luister naar inspirerend interview/ podcast/boek
Neem extra tijd om je lichaam te verzorgen
Lees een boek
Vraag je partner je te masseren
Doe eens gewoon niets
Waarop moet je letten?
Ik merk in mijn praktijk dat steeds meer mensen een druk schema maken voor hun rustdagen. Ontspannen is tegenwoordig een reeks strak geplande activiteiten geworden. Het is belangrijk om voor jezelf uit te maken op jouw ontspanning wel ‘ontspannend’ is. Doe jij de activiteit met ander woorden omdat je bijvoorbeeld ingeschreven bent in een club en je jezelf verplicht voelt bepaalde taken op te nemen, of omdat ze je werkelijk vreugde brengen en je batterij opladen. Naarmate we immers succesvoller worden in onze vrijetijdsactiviteiten, voelen we ons vaak verplicht om een bepaald niveau te halen. Dit kan op termijn onze energie draineren in plaats van onze batterij op te laden. In dit geval kan het handig zijn om terug te keren naar een niveau dat jou energie geeft, ook al betekent dit dat je waarschijnlijk dingen zal moeten opgeven.
Door deze technieken toe te passen en je verantwoordelijkheid te nemen voor jouw energieniveau, zal je meer rust in je hoofd creëren en minder terugvallen op je omgeving. Hopelijk kan ik binnenkort de glimlach op je gezicht bewonderen. Want ze zijn allemaal veel aantrekkelijker als we gelukkig zijn en goed voor onszelf zorgen. Onze omgeving zal ons meer respecteren, ook al kan het zijn dat we initieel tegenkanting ondervinden, zeker van mensen die gewend zijn geraakt aan onze vrijgevigheid. Geef niet op en zorg goed voor jezelf. Want jij bent de meest waardevolle bezitting die je ooit zal hebben.
Veel succes!
Extra hulp nodig?
Neem een kijke bij de workshop 'Weg met stress'.