top of page

Stop met streven naar de perfect dag en kom tot rust.

Bijgewerkt op: 12 nov. 2022Vlot je innerlijke rust vinden, is een van de meest belangrijke gaven die je kunt ontwikkelen. Jammer genoeg is dit een moeilijke opdracht, zelfs voor mensen die dit reeds jarenlang oefenen. Toch is het belangrijk om te leren je innerlijke rust terug te vinden.Het verschil tussen een gelukkig en een minder gelukkig leven is immers vaak die innerlijke rust.
Blijf jij wachten op de perfecte dag die nooit komt?


Laten we eerlijk zijn, hoeveel keer per jaar gaan volwassen mensen, zoals jij en ik, kunnen genieten van een dag waarin niets misloop of de dag verstoort?


Eén? Geen?


Maar wat als jij jezelf elke dag gelukkig kon voelen?


Hoe doe je dat?


Simpel, je beslist om elke dag zo gelukkig mogelijk te zijn, los van alles wat er die dag gebeurt. Iedere keer er een tegenslag op je pad komt, focus je jezelf op het vinden van een oplossing in plaats van je af te vragen waarom dit jou overkomt. Zo voorkom je dat elke tegenslag jouw rust verstoort. Begrijp me niet verkeerd... er zullen altijd tegenslagen zijn die je leven teveel verstoren en je grote moeite kosten om te verwerken. Maar weet dat ook deze jou minder zullen storen, wanneer je beter in staat zult zijn je innerlijke rust te bewaren.


Laten we gewoon beginnen ons niet druk te maken in de kleine zaken. Je kindje wil zijn jas niet aandoen, je hebt een glas laten vallen, de hond heeft overgegeven in de garage.... Al deze situaties zullen er niet beter op worden, als jouw innerlijke rust erdoor verstoord wordt. Integendeel, je zal minder gemotiveerd zijn om er iets aan te doen.


Dit is trouwens vaak de reden waarom mensen die het vroeger moeilijk gehad hebben, positiever in het leven staan. Zij hebben reeds grote verliezen doorstaan, waardoor vele tegenslagen als banaal worden ervaren.
Gebruik jij jouw gebrek aan innerlijke rust als wapen?


Sara en Liesbeth zijn al jaren collega’s. Vandaag gaat het echter mis. Ze hebben ruzie. Er worden door beide partijen kwetsende dingen gezegd.


Sara gaat naar huis. Denkt er een paar minuten constructief over na en beslist om de volgende dag een mogelijke oplossing voor het probleem op een rustige manier met Liesbeth te bespreken. Ze heeft een fijne avond met haar gezin en slaapt vast.


Liesbeth daarentegen klaag de hele avond over de ruzie tegen haar man en ligt er ’s nachts wakker van. Ze heeft geen idee hoe het conflict opgelost kan worden, omdat ze daar niet over nagedacht heeft.


Stel nu dat Sara de volgende dag met Liesbeth komt praten. In plaats van mee te werken aan de oplossing, maakt Liesbeth zich kwaad. Ze acht Sara verantwoordelijke voor haar slaapgebrek en piekeren. Ze eist dat Sara zichzelf verontschuldigd vooraleer

ze met haar verder wil praten. Liesbeth is precies vergeten welke kwetsende dingen zijzelf tegen Sarah gezegd heeft.


Geef jij Liesbeth gelijk?


Natuurlijk niet. In dit scenario gebruik Liesbeth haar gebrek aan motivatie om innerlijke rust te vinden, als wapen tegen Sara. Als Liesbeth gelijk krijgt, betekend dit dat de persoon met de zwakte emotionele intelligentie automatisch gelijk krijgt.

Daarom is het gezonder om bij conflicten niet alleen duidelijk te maken wat jou kwetst, maar ook aandacht te geven aan een constructief gesprek gericht op het vinden van een oplossing.


Wees er je van bewust dat jouw piekeren moeilijke situaties zeker niet zal verbeteren. Maar je hoeft je er niet voor te schamen. Het maakt deel uit van het leven. Zorg er gewoon voor dat het je leven niet overheerst.Hoe vind je jouw innerlijke rust?


Neem verantwoordelijkheid voor jouw eigen humeur en laat het niet afhangen van wat er gebeurt rondom jou. Jouw leven is veel te waardevol en jouw tijd te kostbaar om het te verspillen aan piekeren, beschuldigen en wraak nemen. De enigste die lijdt onder dit gedrag is trouwens jijzelf. De andere zal hier niets van voelen, die persoon slaap rustig verder. Of ligt naar alle waarschijnlijkheid ook wakker van zijn of haar eigen zorgen.


Moedig jezelf aan om elke dag met een glimlach op te staan. Je hoeft je zeker niet te laten doen. Maar jouw leven zal zoveel mooier zijn als je een leuk deuntje in je auto naar het werk aan het fluiten bent, dan als je gespannen achter het stuur zit te denken aan alles wat er kan mislopen die dag.


Maak een lijst van dingen die je dagelijks blij maken. Voor mij ziet die lijst er als volgt uit:

- mijn man, mijn grootste bron van steun

- ons zoontje, de dappere doorzetter

- onze Schotse herdershond, de vrolijke, knuffelbeer

- ons gezellig huisje tussen de velden


Maak tevens een lijst met zaken die jou die dag gelukkig maken. Voor mij ziet deze er als volgt uit:

- een looptocht of wandeling

- lekker eten

- een interessant hobbyproject


De volgende keer dat je met iets worstelt, denk terug aan deze lijst. Beeld je in dat je door het raam van je huis naar een veld vol blauwe vlasbloemen staat te kijken. Denk terug aan je laatste looptocht met je hond. Je zult zien dat dit innerlijke rust brengt. Vanuit deze rustige toestand zal je trouwens gemakkelijker een oplossing vinden voor je probleem. Onderzoek heeft uitgewezen dat we zelden tot nieuwe inzichten komen na 5 minuten. Dus waarom zou jij je kostbare tijd verspillen met piekeren?Veel succes!Op zoek naar meer technieken om tot rust te komen?

Wat dacht je van deze simpele dankbaarheids meditatie?


Krachtig en eenvoudig

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page